Winterweetjes kalveropfok: Zo blijven de kalveren flink warm!

Een gezond kalf beschikt over een natuurlijk vermogen om zich aan te passen aan koude omstandigheden, maar een extra dosis zorg en aandacht tijdens koude periodes helpt om het welzijn te waarborgen. Ontdek hoe je jouw kalveren warm en gezond door het koude seizoen leidt. Zorg goed voor je kalveren met deze handige winterweetjes voor een optimale opfok, zodat jouw kalveren ook in de winter flink presteren!

De temperaturen zijn de laatste dagen flink gedaald. Bij lage buitentemperaturen verbruiken de jongste kalveren meer energie om zichzelf warm te houden. Dit kan ten koste gaan van de groei, ontwikkeling en gezondheid. Onze jongveespecialisten Jos Dortmans en Laura Surink geven daarom een aantal handige wintertips:

1. Voer voldoende biest van goede kwaliteit

Geef het pasgeboren kalf direct na het afkalven zo veel mogelijk biest van voldoende kwaliteit. Controleer de biest om te weten wat de kwaliteit van de biest is. Streef naar een minimale brix-waarde van 22% en zorg voor een hygiënische omgeving tijdens het toedienen van de biest. Optimaal biestmanagement legt de basis voor een sterke immuniteit en een gezonde start voor het kalf. Onze jongveespecialisten helpen je graag bij het bepalen van de juiste strategie.

Is de brix-waarde lager dan 22%? Verrijk de biest dan eventueel met Colostrumpoeder, om zo de kwaliteit van de biest te verbeteren.

2. Doe een kalverdekje om bij de jongste kalveren

Doe het pasgeboren kalf zo snel mogelijk na de geboorte een kalverdekje om. Is het kalf nog nat? Gebruik dan een warmtelamp om het kalf op te laten drogen of leg een handdoek op de rug onder het kalverdekje. Gebruik bij ieder nieuw geboren kalf een schoon kalverdekje, om eventuele besmettingen te voorkomen. Stel regelmatig de buikbanden bij, zodat het kalverdek niet te strak gaat zitten om het groeiende kalf.

Heb je nog kalverdekjes nodig? Bestel deze direct op kalfshop.nl of neem voor advies contact op met Jos of Laura.

3. Verstrek vanaf dag 3 TMR kalf

TMR kalf is de perfecte mix voor gezonde groei en een optimale pensontwikkeling. Na ruim een week ligt het kalf al te herkauwen. Hoe sneller de opname van TMR kalf op gang komt, hoe beter het kalf zichzelf, vanuit interne warmteproductie (door het herkauwen), kan warmhouden. Ideaal dus tijdens de koude wintermaanden!

Nog niet bekend met TMR kalf? Bekijk dan de productvideo op onze website.

4. Water, ook in de winter!

Zorg ervoor dat kalveren toegang hebben tot voldoende schoon lauw drinkwater. Voldoende wateropname zorgt voor een goede voeropname, vertering en ontwikkeling van de pens.

5. Verstrek kalvermelk op de juiste temperatuur

Verstrek de kalvermelk óók in de winter op de juiste temperatuur. Als het buiten koud is koelt de kalvermelk sneller af. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur van de kalvermelkpoeder nu lager is. Controleer daarom of de drinktemperatuur van de kalvermelk tussen de 39 - 41 °C ligt.

6. Zorg voor een droog ligbed

Zorg ervoor dat kalveren niet nat liggen. Gebruik genoeg stro in het hok zodat het kalf goed kan nestelen. Want een droge ligplaats met een dikke laag stro (zonder natte plekken!) houdt het kalf warm. Als maatstaf mogen achterpoten niet meer zichtbaar zijn als het kalf in het stro ligt. Zet kalveren daarom zeker in de wintermaanden niet té jong over naar huisvesting op roosters.

7. Voorkom tocht en vocht

Voorkom tocht in de kalverhuisvesting, máár zorg wel voor voldoende frisse lucht. Wil je weten of het klimaat in de kalverhuisvesting in orde is? Onze jongveespecialisten ondersteunen je graag bij het vinden van de juiste balans tussen tocht en frisse lucht.

Door deze maatregelen te nemen zorg je voor (extra) welzijn en comfort voor de kalveren. Je helpt ze om hun energiereserves te behouden (en indien nodig aan te vullen) en gezond te blijven tijdens de koude wintermaanden.

Meer weten?
Wil je meer weten over een optimale opfok tijdens de winterperiode, zodat ook tijdens de wintermaanden de kalveren flink vreten en groeien? Neem dan contact op met Jos Dortmans: 06 55 82 27 31 of Laura Surink: 06 82 61 49 43. Dan gaan we samen flink scoren in kalveropfok! 

Ga terug

Flink Bestellen?

Neem contact op met onze verkooppartners.