Vliegenbestrijding kalveren: tijdige preventie loont

Het voorjaar is een periode waarin de natuur weer tot leven komt, maar het brengt ook een toename van vliegenpopulaties met zich mee. Het is van cruciaal belang om vroeg in het seizoen te beginnen met vliegenbestrijding om de gezondheid en het welzijn van de kalveren te waarborgen. De eerste vliegen komen namelijk al tevoorschijn bij een temperatuur van 12-15 graden.

Voorkomen is beter dan genezen

Vliegen kunnen stress, onrust, groeiachterstand en een verminderde weerstand bij kalveren veroorzaken. Ze brengen ziektekiemen over, veroorzaken huidbeschadiging en kunnen in het ergste geval zelfs leiden tot bloedarmoede. Door in het vroege voorjaar met vliegenbestrijding te beginnen, kun je als melkveehouder voorkomen dat de vliegenpopulaties zich sterk vermenigvuldigen. Hygiëne speelt hierbij een grote rol. Maden planten zich namelijk voort in een warme, vochtige omgeving zoals voerresten en strobedding. Houd daarom voergoten en overgangen schoon en mest regelmatig de hokken uit. Zorg tevens voor een schone (werk)omgeving en materialen zoals drinkemmers en spenen. Reinig en ontsmet de hokken grondig en laat indien mogelijk een tijdje leegstaan.

Tijdige en juiste bestrijding loont

Begin op tijd met het bestrijden van vliegen en maden en herhaal de handelingen met regelmaat. Bestrijd maden met een madendood, zodat er geen nieuwe vliegen ontstaan en pak de levende vlieg aan met een vliegenbestrijdingsmiddel. Bekijk goed welke middelen en methoden op jouw bedrijf het beste passen en zorg voor een juist gebruik. Lees gebruiksaanwijzingen goed door en neem tips van de leverancier ter harte. Onjuist gebruik van bestrijdingsmiddelen leidt niet tot het gewenste doel waardoor er alsnog overlast veroorzaakt kan worden.

Door proactief te zijn en preventieve maatregelen te nemen kun je verdere verspreiding van vliegen voorkomen en de impact op de kalveren minimaliseren. Kortom, vroegtijdige vliegenbestrijding in het voorjaar is essentieel voor het behoud van de gezondheid en het welzijn van kalveren.

Meer weten?
Ben je benieuwd wat voor jouw bedrijf de beste aanpak is om vliegenoverlast te voorkomen? Neem dan contact op met een van de specialisten van Flink of onze partner Kalfsupport.

Bestel direct bij Kalfshop
Ga terug

Flink Bestellen?

Neem contact op met onze verkooppartners.