Het belang van een goede hygiëne bij melkverstrekking

Binnen de kalveropfok draait alles om het leggen van een gezonde basis voor de toekomst van je kalveren. Een van de belangrijkste factoren hierbij is hygiëne. Van het geboorteproces, huisvesting, ongediertebestrijding en persoonlijke hygiëne tot de bereiding en verstrekking van melk, water en voer.

Een goede hygiëne is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van kalveren. Een schone en veilige omgeving verkleint de kans op infecties en ziektes. Het bevordert de melkopname, groei en ontwikkeling van het kalf en de melkproductie op de lange termijn. Daarnaast voorkomt het onnodige zorg, arbeid en kosten.

Hygiëne bij melkverstrekking

Melkverstrekking is een dagelijks terugkerende gebeurtenis in de kalveropfok en vormt daarmee een belangrijk aandachtspunt qua hygiëne. Omdat kalveren een kwetsbaar immuunsysteem hebben, kunnen een vuile speenemmer of verontreinigde kalvermelk snel leiden tot infecties, kalverdiarree en verminderde groei en ontwikkeling. Het handhaven van een schone en hygiënische melkverstrekking is daarom essentieel voor een gezonde en duurzame kalveropfok.

Bij het reinigen van ruimtes en materialen rondom de melkverstrekking is het belangrijk om het juiste middel te kiezen, passend bij het reinigingsdoel. Desinfecteren zonder reiniging geeft niet het gewenste effect. Daarom is het belangrijk om voor het ontsmetten eerst de ruimte en de materialen te reinigen om zo de vette en vuile lagen te verwijderen. Denk hierbij aan de melkbereidingsruimte en materialen zoals emmers, spenen, sondes, maatbekers, drinkautomaat (slangen, spenen en mengbeker), Milk Bar, voerschalen en waterdrinkbakken.

Er zijn verschillende reinigingsmethoden in te zetten voor een optimaal resultaat. In de meeste gevallen geldt dat (heet) water alleen niet voldoende is voor een effectieve reiniging. Het vuil op spenen en emmers bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten en kalkaanslag. De eiwitten en vetten kunnen verwijderd worden met afwasmiddel/vetoplosser en warm water (45°C) en de kalkaanslag met een zuur schoonmaakmiddel en koud water. Het is aan te raden om voor opvangemmers waar biest in opgevangen wordt tevens een ontsmettingsmiddel te gebruiken.

Praktische thuistips

In melkemmers en mengbekers vormt zich bij de bereiding van kalvermelk al gauw een gelige plaklaag. Deze laag zit boordevol bacteriën en schimmels. Herken je dit op jouw bedrijf? Dat is dan hét moment om de hygiënemaatregelen op te schalen.

  • Spoel na elke voerbeurt de spenen, (speen)emmer, Milk Bar en voerschalen af.
  • Hang na het reinigen de gebruiksmaterialen op de kop, zodat deze materialen goed opdrogen.
  • Hang een schoonmaakborstel langs de waterslang, zodat je alles binnen handbereik hebt om snel en gemakkelijk te kunnen werken.
  • Gebruik krasvrije opvangemmers, voerschalen en speenemmers, deze zijn makkelijker schoon te houden. (In krassen kunnen bacteriën ophopen).
  • Gebruik Dutrion Chloordioxide tabletten voor een veilige, krachtige, doeltreffende maar simpele wijze van desinfecteren. 

Kleine moeite, groot plezier

Bij Flink geloven we dat de juiste hygiëne in de kalveropfok onmisbaar is voor het behalen van optimale prestaties. Door consistent te zorgen voor een schone veilige omgeving en het reinigen van al het materiaal, creëer je de juiste basis voor gezonde en vitale kalveren die uitgroeien tot flinke koeien. Kleine moeite, groot plezier!

Meer weten?

Voor advies over hygiëne of de aankoop van professionele reinigings- en ontsmettingsmiddelen kun je terecht bij de specialisten van Flink, onze partner Kalfsupport of bestel direct via Kalfshop.nl.

Ga terug

Flink Bestellen?

Neem contact op met onze verkooppartners.